Het NSPV neemt kennis dat Sypol een voorziening heeft ingediend bij de Raad Van State inzake het sectoraal akkoord.

Onafgezien het komende juridisch debat waar de mening van onze vakvereniging niet zal gevraagd worden, brengen we toch enkele principes in herinnering.

  • Het afgesloten sectoraal akkoord had als hoofdthema een looncorrectie voor sommige loonschalen. Dit afgemeten tegen gelijkwaardige loonschalen binnen het Openbaar Ambt.
  • Sommige loonschalen kregen geen correctie eenvoudig omdat er niks te corrigeren viel.
  • De sectorale onderhandelingen hebben twee jaar geduurd en verschillende organen hebben hun adviezen geformuleerd waaronder ook de Raad Van State.
  • Het dossier is conform de afspraken in uitvoering gebracht.


Het NSPV heeft haar akkoord gegeven onder strikte voorwaarden.

Een belangrijke voorwaarde is dat deze looncorrectie een eerste stap is naar een echte herziening van alle loonschalen. We verwijzen hiervoor expliciet naar ons eisenbundel.
Nooit is het sectoraal akkoord voorwerp geweest van sociale vrede. In tegendeel, voor de eerste keer werd het principe ingeschreven van een tweejaarlijks debat over de loonschalen en de maaltijdcheques.
Maaltijdcheques die trouwens voor iedereen voorzien zijn.

We kunnen nooit voorspellen wat de uitkomst van het juridisch debat gaat zijn maar hopelijk komen we niet in een scenario zoals dat van 2014 terecht waar voor enige eer en glorie van enkelen, 40.000 collega's moeten boeten.

ATO-TOOL NSPV 2020

Uw diensturen bijhouden, gratis voor iedereen.
Download hier.