Het NSPV neemt kennis van de berichten in de pers inzake de pensioenleeftijd van het rijdend personeel van de Spoorwegen en de militairen.

Onze telefoon staat roodgloeiend. Onze leden zijn woest. Ze voelen zich bedrogen door de Regering. En zij niet alleen...

Wij hebben uiteraard oor naar de cassante berichten op de sociale media. Toch willen we het één en ander verduidelijken.

Eerst en vooral doen wij geen uitspraken over het statuut van het rijdend personeel van de Spoorwegen en de militairen.  Ons eigen statuut en onze regelgeving heeft echter onze aandacht.

Maar één ding is ontegensprekelijk. Het Grondwettelijk Hof heeft voor de politie in de zomer van 2014 een vernietigend Arrest geveld inzake onze pensioenrechten. Laten we eerlijk zijn! Door jaloezie binnen de politie.

Vervolgens hebben wij als NSPV, er alles aan gedaan om de meubelen te redden. Wij werden beschimpt,  beledigd en verguisd omdat we de NAVAP durfden aanvaarden.

Ondanks alles heeft het NSPV toch haar verantwoordelijkheid genomen.

NAVAP is ingebed in ons politiestatuut, met de garantie dat het systeem minstens in voege blijft tot 31/12/2019.

Ook heeft de overheid gesteld dat men niet aan de NAVAP zal raken zolang er geen éénvormig en eenduidig pensioensysteem bestaat voor het hele openbaar ambt. Door deze beslissing lijkt het ons duidelijk dat ook de tantièmes behouden blijven zolang de discussie over de zware beroepen niet rond is.

Dus zolang de debatten worden gevoerd kunnen onze politiemensen gebruik maken van NAVAP. Indien er een éénduidig pensioensysteem in werking treedt dan zal dit ook geldig zijn voor het rijdend personeel van de Spoorwegen en de militairen. In feite voor héél het openbaar ambt.

Wat is onmogelijk ? Dat is het Arrest van het Grondwettelijk Hof van 2014 terug draaien.

Wat kunnen we niet doen? Dat is vooruit lopen op het advies van de Auditeur van de Raad van State. Immers zijn er weer een aantal collega’s die zich benadeeld voelen door het systeem NAVAP en een procedure hebben ingediend.

Wat zullen we doen ?

  • Onze Minister van Binnenlandse Zaken interpelleren. Hij moet een duidelijk statement maken voor zijn politie.
  • Eisen dat NAVAP blijft voortbestaan zolang er geen algemene regeling “en régime” bestaat.
  • Aan de Regering laten weten via de Minister van Binnenlandse Zaken dat de berichtgeving van vandaag niet bevorderend is voor de onderhandelingen inzake de eisenbundels.

Zij die de berichtgeving nauwlettend volgen zullen wel begrepen hebben dat de regeling voor het rijdend personeel van de Spoorwegen en de militairen ook maar een tijdelijke maatregel is, zolang er geen éénduidigheid bestaat over de zware beroepen.

ATO-TOOL NSPV 2024

Uw diensturen bijhouden, gratis voor iedereen.
Download hier.