PolNews: het voorziene einde van de gecertificeerde opleidingen


Omwille van de COVID-19-pandemie liep de organisatie van de opleidingen vertraging op. Om de personeelsleden van het operationeel kader niet te benadelen, nam de Task Force GPI COVID-19 maatregelen omtrent het volgen van de baremische opleidingen. Wat het CALog-kader betreft ontstond de laatste jaren een achterstand betreffende de organisatie van gecertificeerde opleidingen.

Deze situatie werd nog ernstiger door de COVID-19-pandemie. Bijgevolg besliste de GPI COVID-19-Task Force om vervroegd het systeem van gecertificeerde opleidingen te beëindigen. Er zal geen enkele opleiding meer gegeven worden vanaf 6 augustus 2021. Hieronder vind je de maatregelen die getroffen werden ter behoud van je rechten in verband met de opleidingen als CALog personeelslid.

Juridische grondslag


Het Koninklijk Besluit van 20 juni 2019 tot wijziging van de geldelijke rechtspositie van het personeel van de politiediensten maakt een einde aan het systeem van gecertificeerde opleidingen op 30 september 2022. Deze maatregel impliceert dat geen enkele inschrijving voor een gecertificeerde opleiding meer in overweging genomen kan worden vanaf 1 september 2021 en dat de betaling van de laatste competentieontwikkelingstoelage zal gebeuren in september 2022.


Verschillende scenario’s


A. Je bent ingeschreven en hebt de opleiding met vrucht afgerond
Als je je al ingeschreven hebt op een geldige manier en als je de opleiding met vrucht hebt afgerond, dan zal je de gevolgen kunnen genieten van het slagen voor deze opleiding op basis van je inschrijvingsdatum.


B. Je bent ingeschreven, maar je hebt de opleiding nog niet gevolgd
Er zal geen enkele gecertificeerde opleiding meer georganiseerd worden vanaf 6 augustus 2021. Als je uitgenodigd wordt om een gecertificeerde opleiding te volgen die vanaf 6 augustus gegeven wordt, dan hoef je geen rekening te houden met deze uitnodiging. Je zal dan de gevolgen kunnen genieten van het slagen voor deze gecertificeerde opleiding zonder deze gevolgd te hebben, op basis van je inschrijvingsdatum.


C. Je bent niet ingeschreven, maar je voldoet aan de voorwaarden om je in te schrijven voor 1 september 2021
Als je je niet ingeschreven hebt, maar als je voldoet aan de inschrijvingsvoorwaarden voor 1 september 2021, dan kan je de gevolgen genieten van het slagen voor een gecertificeerde opleiding met een inschrijvingsdatum die vastgelegd wordt op 31 augustus 2021 zonder een inschrijvingsformulier overgemaakt te hebben aan je personeelsdienst en zonder de opleiding gevolgd te hebben.


D. Je slaagde niet voor de opleiding of je was ongewettigd afwezig voor de laatste opleiding waarvoor je je inschreef
Je zal de gevolgen kunnen genieten van het slagen voor een gecertificeerde opleiding met een inschrijvingsdatum die vastgelegd wordt op 31 augustus 2021 zonder een inschrijvingsformulier overgemaakt te hebben aan je personeelsdienst en zonder de opleiding gevolgd te hebben.


Welke stappen moet je ondernemen?


Als je behoort tot de Federale Politie zal je personeelsdienst alle nuttige informatie overmaken betreffende je loopbaan aan de dienst Loopbaanbeheer zodat je situatie in orde wordt gebracht.
Als je behoort tot de lokale politie zal de analyse worden uitgevoerd door de personeelsdienst in uw zone.


Vragen?


Aarzel niet om contact op te nemen met je personeelsdienst.

 

ATO-TOOL NSPV 2024

Uw diensturen bijhouden, gratis voor iedereen.
Download hier.