Binnen de provincie West-Vlaanderen zijn er drie afdelingen, namelijk:

Brugge, Kortrijk en Ieper/Veurne

 

Iedere afdeling heeft een bestuur, voorgezeten door een afdelingsvoorzitter. Hij wordt verkozen via de statutaire vergadering van de afdeling en zetelt alsdus voor een periode van vier jaar.

Nog in de afdeling heb je (eventueel) een ondervoorzitter, een secretaris, een penningmeester en een verantwoordelijke gepensioneerden plus per politiezone één afgevaardigde. Voor de federale politie zetelen er nog drie afgevaardigden. Ook is er een CALOG vertegenwoordiging aanwezig.

Jaarlijks wordt er een statutaire vergadering gehouden waarbij alle afgevaardigden (lijst 627) NSPV worden uitgenodigd en waar ze stemrecht hebben.

Per politiezone wordt er naar gestreefd om drie aanspreekpunten te vinden die zich bezighouden met de syndicale problematiek, welzijn en de vertegenwoordiging op hun BOC (Basis Overleg Comité).
Zijn staan in eerste instantie in voor het oplossen van problemen. Indien zij de problemen niet kunnen oplossen, dan nemen zij (en alleen zij) contact op met hun afdelingsvoorzitter, die dan het nodige doet om tot een oplossing te komen. Er wordt dus niet rechtstreeks onderhandeld met de hiërarchie van het NSPV.

Binnen de afdelingen is de afdelingsvoorzitter een vast "werkend lid" (vroeger lidvennoot).

De "werkende leden" hebben stemrecht binnen het provinciaal bestuur alsook op de nationale algemene vergadering NSPV.

De afdelingsvergadering gaat steeds door na een provinciale vergadering met uitzondering van de zomermaanden.