Op 16/10/2018 ging het feest van de gepensioneerden door in de mooie Westhoek van West-Vlaanderen. Dit feest werd daags voordien voorafgegaan door de aanwezigheid van een delegatie van het NSPV aan de Menenpoort te IEPER – the Last Post – als eerbetoon aan de gevallen helden uit de wereldoorlogen die nooit mogen vergeten worden. De overlijdens van deze jonge mensen staat symbool voor onze democratie en westerse luxe waarin wij ons kunnen wentelen zonder te begrijpen hoe goed we het feitelijk hebben. https://nl.wikipedia.org/wiki/Menenpoort

De 11e Dag van de Gepensioneerden ging door te Langemark-Poelkapelle in feestzaal Munchenhof onder een stralende herfstzon. Zoals gewoonlijk was de belangstelling en aanwezigheid van collega’s op rust groot te noemen. Voor de maaltijd en voor de beentjes konden gestrekt worden op de dansvloer ging een academische zitting door waarbij de sprekers, de Nationale voorzitter oprustgestelden Marcel DE LOOF, de plaatselijke burgervader, de provinciale voorzitter W-Vl Benny LAVAERT, en tenslotte de Nationale Voorzitter Carlo MEDO hun betoog hielden. Een good newsshow was het echter niet; de overheid zit aan onze centen, onze vergoedingen, onze premies en het pensioen staat al een tijdje ter discussie. De boodschap was echter duidelijk: “blijf van ons statuut” en “blijf met uw fikken van onze flikken”.

Ere-gast, voormalig CGD Herman FRANSSEN, tekende zoals de andere jaren ook present, vergezeld van zijn eega.

Na de lekkere maaltijd was het tijd voor nostalgische muziek met een live band die nummers uit de jaren ’50 en ’60 uit hun muziekinstrumenten schudden die op goedkeurende reacties konden rekenen bij de senioren. We moeten het de ouderen onder ons meegeven: ze geven zich nog altijd volledig op de dansvloer en weten wat amuseren is.

Afdeling Gent was present met een 3-koppig bestuur en de tafel waaraan we zaten zal het geweten hebben.  Er werd met de gepensioneerde collega’s maar ook met hun weduwen van gedachten gewisseld en anekdotes van vroeger, maar ook nu, werden op tafel gegooid. Hoe eenvoudig simpel het vroeger, maar daarom niet minder gevaarlijk, kon zijn staat in schril contrast met hoe het voor de jonge flikken er nu aan toe gaat. Ik beloofde hen enkele exemplaren van ons vakblad ARRO GENT SYNDICAAL per email te bezorgen en voegde woord bij daad nog diezelfde avond. ’s Anderdaags kreeg ik van één van hen, Edith, een mooie email die ik jullie niet wil onthouden: “Beste, eerst en vooral ne grote merci voor deze zonnige en plezante dag. De batterijtjes zijn terug opgeladen voor een jaartje erbij. Bij leven en welzijn zijn we er terug bij op de volgende afspraak. Ik ben er reeds aan begonnen met het lezen van die informatie. Heb er nog maar enkele blaadjes gelezen en heb me bijna verslikt. Ik vraag mij af waar het fatsoen gebleven is tegenover mensen die hun leven dagelijks ten dienste stellen van de hele bevolking maar toch ben ik overtuigd van één ding: ik weet dat het voor jullie niet gemakkelijk is ik heb voor jullie een raad en dat is hoop en vrede voor u allen en laat me toe u te zeggen duizend maal respect-respect-respect voor alle politievrouwen en politiemannen! Groetjes uit Lierde” Ik voelde me een tevreden délégé, wetende dat ik een aantal mensen hun dag had opgefleurd maar vooral ook hun respect genoot.

De samenhorigheid en collegialiteit die we onder de senioren kunnen vaststellen is opvallend en hieruit kunnen wij, actieven, wellicht lessen trekken. Meer dan ooit mag er geen verdeeldheid heersen want het is ofwel de overheid tegen ons allen of tegen alle afzonderlijke PZ’s en de Fed Pol …. en dan heb je weinig armslag als groep.

Volgend jaar, “bij leven en welzijn” zou wijlen Jos GHYSEN op zondag gezegd hebben, gaat er opnieuw een Dag van de Gepensioneerden door en hopen wij ook opnieuw iedereen op de afspraak te mogen verwelkomen.

U kan de foto's van het feest bekijken op onze nationale website onder de rubriek Gepensioneerden - Foto's evenementen of u kan op volgende link klikken: https://www.nspv.be/nl/fotosevenementen/menenpoort-feest-gepensioneerden-2018

 

Jan Vanderschueren

Effectief lid Provinciale Raad NSPV OVL

Public Relations NSPV Afdeling Gent